maandag 24 oktober 2011

Kruiden... ja ik ben er volop mee bezig.
Laatst vertelde ik jullie reeds van de tinctuur van meidoorn. Op dezelfde wijze maakte ik een tinctuur van salie. Salie werkt ontstekingsremmend (zeer goed voor het desinfecteren van tandvlees), maagversterkend, transpiratieremmend en stimuleert de menstruatie.

Verder probeerde ik deze morgen 'lavendelparfum' te maken. Ik gebruikte hiervoor gedroogde lavendelbloemetjes, 30 ml water, 30 ml alcohol en 5 druppels etherische olie van lavendel. Ik plette de lavendelbloemetjes in de vijzel en deed daarna alles samen in het flesje. Het geheel moet nu 2 weken op een donkere, warme plek blijven staan. Elke dag schud ik eventjes met het flesje. Na 2 weken wordt het geheel gezeefd (door een koffiefilter gieten) en in een parfumflesje gegoten. Geen idee of dit zal lukken! De kalmerende werking van lavendel is alom gekend. De geur vind ik persoonlijk zeer aangenaam (als die niet te overheersend wordt gebruikt).
De mutsen worden hier in massaproductie gemaakt. Opnieuw een zeer eenvoudig model, ditmaal sluitend met een knoop. Ik versierde de muts met een bloemetje.

dinsdag 11 oktober 2011

Vrijdag viel hier al een eerste pakje in de bus. Tante Veronique maakte een prachtig verjaardagskleedje voor onze jarige!
Zaterdag was het de beurt aan de vriendjes om te komen spelen. De pannenkoekendief had echter alle ingrediƫnten voor de pannenkoeken gestolen! Gelukkig slaagden de kindjes erin alles terug te verdienen en konden ze smullen van heerlijke pannenkoeken volgens een handgeschreven recept van opa kip (geen idee waar hij het gehaald heeft: het staat op een los blaadje in de kookboek van oma kip). En bij een feestje hoort natuurlijk een kroon!



Vandaag is onze grote meid dan echt jarig! Ongelooflijk dat die lange, uitputtende bevalling alweer 5 jaar geleden is... . Op school hebben ze dit gevierd met een cake en een appelcake. En onze jarige... werd een lieveheersbeestje!
PS het kleedje van onze Lene herkennen jullie waarschijnlijk van hier. De overgooier van Raya werd gemaakt door tante Ria.
Deze muts en sjaal haakte ik voor onze Lene (3 jaar). Heel eenvoudig. De sjaal bestaat uit enkel 'stokjes' en ook het mutsje is met dezelfde steek gehaakt. Ik gebruikte een haaknaald nr 7: 35 steken opzetten, 1 rij volledig haken met stokjes, daarna slechts 20 steken stokjes en keren. Zo haak je nog een rij of 10. Nu heb je een half mutsje. Je maakt nog een 2de helft, zet beide delen aan elkaar en klaar!


woensdag 5 oktober 2011

We zijn er fan van... de beenwarmertjes... . We hebben ze in alle maten, kleuren en steken. Ik vulde hun collectie nog aan met enkele zelfgemaakte exemplaren. Heel simpel en snel (gewoon 6 rijen tricot, 32 rechts, 6 tricot). De wol kreeg ik van mijn grote zus. 



Een tijd geleden haakte ik ook enkele van deze sjaals. Puff stich, gemakkelijk en vooral ook snel... ware het niet dat onze Lene haar sjaal reeds na 3 dagen verloren is.